19 Ocak 2018 Cuma

İlginç Bir Drone Çalışması




   Uzun bir aradan sonra tekrardan blog da yazmaya başlıyorum. Artık daha çok çeviriler üzerine yoğunlaşacağım. İlginç mühendislik ürünlerini tanıtmaya çalışacağım. O zaman ilk çeviri yazımla başlayayım.


   Bildiğiniz üzere otonom droneların kapasiteleri gün geçtikçe daha da artmaktadır. Şuan pizza dağıtıcılığı, kargoculuktan askeri amaçlara kadar çok geniş bir alanda kullanılmaktadır. Henüz yakın zamanda Suriye'de ki Rus askeri üssüne
ev yapımı dronelarla bile saldırabildiklerini de göz önüne alırsak işlevsellikleri gerçekten yüksek makineler olduklarını anlarız.

   Yakın zamanda Pennsylvania Üniversitesi'nde ki bir grup araştırmacı yaptıkları çalışmayla insansız hava araçlarının geleceğimizi nasıl şekillendireceği üzerine bize ciddi ipuçları verdi.

   Ürettikleri dronelar havada birbirlerine Voltran veya Transformers'ı ( hangi döneme rastladıysanız artik:) ) andıran biçimde eklemlenebiliyorlar. Ama nasıl ? Aşağıdaki  videoyu dikkatle izlerseniz ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.


   Drone'lar dikdörtgen bir isketle sarılmış ve bu iskeletin köşelerinde mıknatıslar var. Bu şekilde birbirlerine eklemlenebiliyorlar. Drone'un mekanik, elektriksel yapısı sıradan bir drone'unkinden çok da farklı gözükmüyor. Asıl püf nokta (bence) yazılım. Yani bir makinenin istediğiniz kadar gelişmiş bir mekanizması olsun eğer yazılımı yetersizse o kadar gelişmiş olmaz aslında. Çünkü yazılım onun beynidir, mekaniği ise bedeni. Ruhsuz beden gibidir sizin anlayacağınız.

   Seyrettiğiniz çalışma farklı mühendislik disiplerinden (Makine müh., Elektrik müh. ve Bilgisayar bilimleri) birkaç lisans ve yüksek lisans öğrencisi tarafından yapılmış, muhtemelen birkaç tane de danışman  öğretmenleri vardır.

Bu teknolojinin nerlerde kullanılacağı ise ayrı bir merak konusu. Aşağıdaki video'da bir uygulamasını görebilirsiniz.



Eminim birçoğunuz şunu diyorsunuz, "Aman canım kahve taşımada da ne varmış !?" Özellikle dikkat çekmeliyim ki, burada kahve taşıyor olması ilerde de böyle basit işlerde kullanılacağı anlamına gelmez. Bu sadece ilk adımdır. Aynı motorların gelişiminde olduğu gibi. İlk başlarda sadece bir kaç insanı hareket ettirebiliyorken şuan tonlarca ağırlıkta ki malzemeleri hızlıca (göreli) istediğimiz yere ulaştırabiliyoruz.

   Araştrmacılar gerekli koşulların oluşturulması halinde insanların erişmekte zorlandığı her türlü yerde kullanılabilir diyor. Söz gelimi, köprü inşaatları.
 
Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz ? Drone'lar geleceğimizi nasıl şekillendirecek ?


Herkese iyi günler, iyi çalışmalar dilerim.


Kaynak: https://interestingengineering.com/these-robots-can-assemble-themselves-in-midair

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Türk Toplumuna Farklı Bir Bakış | Sinek ve Uçak

   Son günlerde yaşanan gelişmeler zihnimi ciddi anlamda gıdıklamaya başladı. Normalde gıdıklanan insan güler ya ama nedense beni gü...

Merhaba!

Son yazılarımdan haberdar olmak için takip etmeyi unutmayın.

×