20 Temmuz 2017 Perşembe

Yapay Zeka - Bilgisayarlar Düşünebilir Mi ?




Bilgisayarlar Düşünebilir Mi ?




   Günümüzde yapay zeka çalışmaları tümüyle bilgisayarlar üzerine kuruludur. Çünkü diğer yapay sistemlere göre en karmaşık ve insan beyninin çalışma şekline en çok benzeyenidir. Öte yandan programlama ve algoritmalar yeni kazanımlar elde ettikte bilgisayarlarda bir o kadar aptallaşmaktadır. Çünkü bu durum bilgisayarı düşünemeyen bir köle haline getiriyor. Neden düşünemeyen? Onun yerine biz düşünüyoruz ona yaptırıyoruz da o yüzden.



 Bu da zekanın yenilikçi olma   -bilgisayar açısından- özelliğini ortadan kaldırıyor. Bu sorunu nasıl çözebiliriz? Von Neumann mimarisinden farklı bilgisayarlar geliştirerek mi?    Düşünen makineler fikri bilim tarihini derinden etkilemiştir. Örneğin, Descartes, hayvanları içgüdülerine göre tepki gösteren otomatlar olarak tanımlamıştır.  



   Düşünen makinelerle farklı bir yaklaşımı ele alalım. İdrak (anlama, farkındalık), mantık-matematik yoluyla ilişkilendirilebilir mi? Bu yaklaşıma göre idrak aynı matematikteki sayısal hesaplamalar gibi kendine özgü bir düşünceler hesaplamasıydı.  "İnsan Düşüncelerinin Alfabesi" ne muazzam bir kuram, değil mi? Kim bilir belki bir gün bu da başarılabilir, daha önce hayal olan herşeyin başarıldığı gibi.

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Türk Toplumuna Farklı Bir Bakış | Sinek ve Uçak

   Son günlerde yaşanan gelişmeler zihnimi ciddi anlamda gıdıklamaya başladı. Normalde gıdıklanan insan güler ya ama nedense beni gü...

Merhaba!

Son yazılarımdan haberdar olmak için takip etmeyi unutmayın.

×