1.GİRİŞ
Yüzyıllar boyunca insanoğlunun temel amacı bilgiyi saklamak ve bir şekilde kendinden sonraki nesle iletmek olmuştur. Bilgiyi aktarma kaygısı insanlığın varlığından beri devam etmiş ve buna bağlı olarak saklama,depolama ortamları da gelişmiştir.
Bunun örneklerini her yerde görebiliriz. Mesela mağaralardaki duvar yazıları, parşömenler, tabletler, hiyeroglifler..... şeklinde uzar gider.
20. yüzyılda, veriyi elektriksel olarak temsil etme becerisi bilgisayar bilimlerinin oluşmasını sağlamıştır. İnsanlık tarihinin dönüm noktası olmuştur. İlk bilgisayar
bir hesap makinesiydi yani sayıları işlerdi, sayılar üzerinde çalışırdı. Şuan ise gelinen teknolojide ses, görüntü ve yazı
bir hesap makinesiydi yani sayıları işlerdi, sayılar üzerinde çalışırdı. Şuan ise gelinen teknolojide ses, görüntü ve yazı
- İşleniyor,
- Saklanıyor,
- Gerektiğinde geri çağrılıyor,
Bilgisayar Nedir?
- Belirli komutlara göre veriyi işleyen ve depolayan makinelerdir.
- Çalışma prensibi "Matematiksel İşlem" temeline dayanır. Yani, eğer bir şeyi matematiksel olarak ifade edebilirseniz bilgisayara yaptırabilirsiniz.
- Donanım ve yazılım denen 2 temel parçadan oluşur.
Tarihçe
- 1890' da ABD'de H. Hollerieth delikli kart sistemiyle veri girişi yapılan bilgisayar üretmiştir.
- 1945'de bugünkü çiplerin atası sayılan elektron tüplerine dayalı ENIAC geliştirilmiştir. Amacı: II. Dünya savaşında daha hızlı bilgisayarlara ihtiyaç duyulmasıdır.
- 1952' de "UNIVAC" ilk defa satışa sunulan bilgisayardır.
- 1960'lı yıllarda elektron devrelerinin yerini transistörler ve sonra transistörlerin yerini entegre devreler almıştır.
- Günümüz teknolojisinde ise entegre devrenin birleşimi olan çipler üretilmiştir. İlgili görseller incelendiğinde yaklaşık 100 senede bilgisayarların şaşırtıcı bir şekilde küçüldüğü anlaşılacaktır.
Bilgisayarların Tarihsel Gelişim Süreci
- Harzemli'nin algoritmik çözümlemeleri
- Babbage'nin hesap makinesi
- Sayım ve Delikli kart sistemi
- Turing ve Gödel'in Hesaplanabilirlik Kuramları
- Atasanoff-Berry'nin" ABC" adlı bilgisayarı
- Zuse'nin hesap makinesi
- Elektroniğin kullanılması-ENIAC
- Von Neumann'ın belleğe yüklü Program Kuramı
- Transistörlerin geliştirilmesi
- Üst-Düzey Dillerin geliştirilmesi
- Bütünleşik Devre Yapısının Geliştirilmesi
- İşletim sistemi ve Sistem-360
- Çok Geniş Ölçekli Tümleşim(VLSI) teknolojisi ve 4004 Yongası
- Paralel işlem
- Kişisel bilgisayarlar
- İnternet
Giriş kısmını bu şekilde tamamlamış olalım. Bir sonraki yazımda donanım yazılım ve bilgisayar mimarisi kavramlarına değinmeye çalışacağım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder